Nederlandse keuken en tradities

Nederland is dan weliswaar een relatief klein land, maar toch is het rijk aan traditioneel voedsel en verschillende tradities. Er bestaan typisch Nederlandse tradities, maar sommigen zijn alleen typisch voor een bepaalde streek. Dit geldt uiteraard ook voor het eten. Als je als toerist naar Amsterdam komt, denk je waarschijnlijk dat Nederlanders de hele dag niets anders doen dan kaas eten en tulpen planten. Maar Nederlands voedsel heeft veel meer te bieden dan alleen de vele verschillende soorten kaas die je bij de kaasboer kan kopen. Typisch Nederlands zijn bijvoorbeeld grote pannenkoeken met hartig beleg zoals spek en kaas of met zoet beleg zoals appels en stroop. Maar ook hartige gerechten zoals stamppot of boerenkool zijn erg populair in Nederland.

Zoetigheden

De gemiddelde Nederlander is een echte zoetekauw, dus hij houdt van zoet eten en gebakjes. Vaak begint het al bij het ontbijt: hagelslag, een zoet chocoladebeleg, op het brood, een ontbijtkoek ernaast en dan een glaasje chocolademelk om het af te maken. Veel buitenlanders kennen misschien stroopwafels, een koekje bestaand uit twee wafels met daartussen zoete appelstroop. Maar er is nog veel meer keuze wat betreft koekjes en gebakjes. Nederlanders genieten graag van een kopje koffie met nog iets lekkers erbij. Dat kan dus een stroopwafel zijn, maar erg populair zijn ook gevulde koeken, appelflappen en speculaas.

Indonesisch eten

De Nederlandse keuken is ook beïnvloed door de koloniën die Nederland had tijdens zijn rijke geschiedenis. Vooral de invloed van de Indonesische keuken is overal te zien. Zo kun je in elke snackbar een Nasi- of Bamischijf bestellen en is er in elk dorp wel een Indonesisch-Chinees restaurant. De gerechten die daar geserveerd worden zijn sterk ingeburgerd en hebben met echt Indonesisch eten amper meer iets te maken, maar lekker is het wel!

Sinterklaas

Het kerstfeest is in Nederlands veel minder populair dan het Sinterklaasfeest. Sinterklaas wordt traditioneel op de avond van 5 december gevierd. Sinterklaas is een oude man met een witte baard. Hij draagt de kleren van een bisschop omdat hij gebaseerd is op de bisschop van Myra, Sint Nicolaas. Sinterklaas rijdt een witte schimmel, Amerigo, en wordt door de Pieten geholpen bij het verdelen van de cadeautjes. Sinterklaas is een feest voor de families waarbij bijzondere aandacht aan de kinderen wordt gegeven. Kinderen krijgen op de avond van Sinterklaas, de pakjesavond, cadeautjes. Er worden pepernoten gegeten en er wordt gezongen. Families met oudere kinderen vieren Sinterklaas meestal met een uitgebreid diner. Bovendien moeten familieleden voor elkaar gedichtjes schrijven en surprises knutselen. De gedichtjes zijn meestal bedoeld om elkaar een beetje te plagen en op elkaars fouten te wijzen.

Koningsdag en Bevrijdingsdag

Op 27 april vieren de Nederlanders de verjaardag van hun koning Willem-Alexander. Op deze dag zijn er veel concerten en vlooienmarkten. Kort daarna, op 5 mei, wordt de Bevrijdingsdag gevierd. Op deze dag vieren en herdenken de Nederlanders de bevrijding van de Duitse bezetting op 5 mei. Het grootste feest vindt traditioneel in Wageningen, de stad van de bevrijding, plaats met een groot festival met gratis entree en een defilé met veteranen van verschillende oorlogen.