Nederlandse film

De filmindustrie in Nederland is relatief klein en brengt maar ongeveer twintig films per jaar uit. De meeste filmproducties worden financieel ondersteund door het Nederlandse Fonds voor de film zodat filmmakers meer mogelijkheden hebben bij het verwerkelijken en distribueren van Nederlandse films. Ondanks de kleine hoeveelheid Nederlandse films hebben deze toch vaak een hoge kwaliteit en groot publiek succes.

De Oscars

Tot nu toe hebben drie Nederlandse films een Oscar gewonnen in de categorie buitenlandse film: De Aanslag uit 1986 is gebaseerd op het gelijknamige boek van Harry Mulisch. De film gaat over Anton die zijn hele leven bezig is uit te zoeken waarom zijn familie verantwoordelijk werd gehouden voor de dood van een NSB’er. De film Antonia heeft in 1995 een Oscar gewonnen. Dat verhaal volgt het leven van vier generaties vrouwen in Nederland en gaat over de spanningen tussen de opvattingen van mannen in hun omgeving en de levenswijzen van de vrouwelijke personages. De derde en de tot nu toe laatste film die een Oscar heeft gewonnen is Karakter uit 1996 van Mike van Diem. Deze film is gemaakt op basis van de novelle Dreverhaven en Katadreuffe en het boek Karakter, allebei geschreven van F. Bordewijk. De film begint met de moord op Dreverhaven door Katadreuffe en toont aansluitend in flashbacks het leven van Katadreuffe zodat verklaard wordt waarom Katadreuffe Dreverhaven heeft aangevallen.

De succesvolste Nederlandse film

De Nederlandse film met de meeste bezoekers is de dramafilm Turks Fruit uit 1973 van Paul Verhoeven. Ongeveer 3,3 miljoen Nederlanders hebben deze film in de bioscoop gezien. Ook dit boek is gebaseerd op een boek, namelijk het gelijknamige boek van Jan Wolkers. De film gaat over het begin en het einde van het liefdesverhaal van Olga en Erik. De film is in 1999 verkozen door middel van een publieksenquête tot de Beste Nederlandse film van de twintigste eeuw. Op plek twee eindigde Soldaat van Oranje uit 1977 die ook gemaakt is door Paul Verhoeven. In Soldaat van Oranje worden de belevenissen van de verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgebeeld.

Literatuur en film

Zoals aan hand van de speelfilms die een Oscar hebben gewonnen al te zien is, zijn veel Nederlandse films gebaseerd op succesvolle Nederlandse literatuur. Een van de meest succesvolle Nederlandse films gebaseerd op een boek is Komt een Vrouw bij de Dokter uit 2009. De film van Reinout Oerlemans is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kluun. In deze film volgen we het hoofdpersonage Stijn, die zijn aan kanker stervende vrouw Carmen begeleidt. Stijn heeft te maken met emotionele conflicten tijdens deze periode omdat hij met een andere vrouw een stormachtige affaire begint. De film was populair bij het publiek maar heeft in de pers wisselvallige recensies gekregen. Het grootste kritiekpunt was dat deze film overspel zou aanmoedigen.

Komedies en liefdesfilms

Uiteraard zijn er nog meer succesvolle Nederlandse films. New Kids Turbo is een komedie uit 2010 die in Nederland werd gemaakt gebaseerd op de televisieserie New Kids. Deze film is een van de weinige Nederlandse films die ook in andere Europese landen erg succesvol was. Eerder was voornamelijk de filmserie over de familie Flodder succesvol in het buitenland.